Podpora občanské společnosti

Demokracie a občanská společnost se v dobrých časech zdají silné a jakoby stálé - ale historie nás učí, že to je hodně riskantní pohled. Snažíme se svým dílem přispět k tomu, aby se volení zástupci a úředníci řádně starali o naši zemi, a také aby ti aktivní mezi námi měli dost prostředků a energie na práci pro druhé.

Podpora programu Živá komunita Nadace Via

od roku 2017

Naše společnost potřebuje aktivní lidi, kteří místo ukazování na nedostatky ve svém okolí rádi přijdou s nápadem na pozitivní změnu, nadchnou pro něj lidi z okolí a společnými silami udělají něco pro zlepšení života ve své komunitě. Svou činorodostí pomáhají ke zlepšování veřejného prostoru a mezilidských vztahů v sousedských komunitách a posilování jejich soběstačnosti. My zase rádi pomáháme jim s realizací jejich záměrů.

Pomáháme prostřednictvím Nadace Via, která v rámci rozvoje komunitního života podporuje aktivní lidi, kteří se v Česku společně starají o své okolí.

V roce 2017 jsme na program Živá komunita přispěli částkou 500.000,- Kč.

Podpora Nadačního fondu proti korupci

od roku 2012

Efektivní, levná a morálně pevná státní správa by asi byla přáním nás všech, k tomuto stavu ale bohužel vede ještě dlouhá cesta. Proto je důležitá úloha těch, kteří se věnují opravdu nezávislé kontrole veřejných institucí, pomáhají odkrývat plýtvání či přímo nekalosti a často se při této činnosti vystavují negativním kampaním od viníků.

Nadační fond proti korupci nás svou činností přesvědčuje, že v této oblasti je možné postupovat profesionálně a s viditelnými pozitivními výsledky. Nejenom tím, že nám šetří do budoucna značné sumy, ale např. i aktivní podporou oznamovatelů korupce coby kladných příkladů pro ostatní.

Již od roku 2012 získává NFPK každoročně od Jablotronu 200.000,- Kč.

Festival Jeden svět - studentské diskuze

2016, 2017

Diskuze se studenty před a po filmech s tématem lidských práv jsou z našeho pohledu to nejdůležitější, co tradiční festival Jeden svět přináší. V dnešní době, kdy informace nevalné povahy (často se skrytými autory) kolují společností a často není vůle ani čas se jimi řádně zabývat, je třeba co nejvíce otevřených debat s mladými lidmi.

Nadace podpořila organizaci festivalu v Jablonci n. N. v letech 2016 a 2017 vždy částkou 10.000,- Kč .