Lepší místo ve škole 2023

Pět škol z měst a obcí kolem Jablonce nad Nisou se zapojilo do třetího ročníku participativního projektu "Lepší místo ve škole". Ten díky finanční podpoře Nadace JABLOTRON spustila na Jablonecku nezisková organizace Prostor plus. Cílem projektu je naučit děti aktivně se zapojovat do dění kolem sebe. Začít mohou právě třeba ve škole.

Společně s učiteli a třídními kolektivy sbírali studenti nápady na zlepšení svých škol, zpracovali je do konkrétních projektů s rozpočtem a propagační kampaní a připravili se na náročnou prezentaci před ostatními a před porotou. V té zasedli Dalibor Dědek a Vladimír Stanislav z Nadace JABLOTRON a Luboš Mrklas, učitel ze ZŠ Na Šumavě a také "náš" první Bezva učitel.

"Den D" proběhl v pátek 2. června 2023. Po sečtení hlasů z veřejného hlasování a hodnocení poroty byly vyhlášeny dva týmy, které na realizaci svých nápadů dostanou příspěvky ve výši 2 x 50 000 Kč. Staly se jimi týmy studentů ZŠ Desná (rekonstrukce školní kuchyňky) a ZŠ Janov nad Nisou (venkovní učebna). Zvláštní cenu poroty a neplánovaných 25 tis. Kč navíc získala ještě ZŠ Lučany (venkovní učebna).

“Projekt Lepší místo ve škole spojuje hned dva cíle, které sledujeme – podporu vzdělávání a podporu aktivních lidí ve společnosti. Už děti ze základních škol přece mohou vidět, že mají možnost změnit své okolí k lepšímu, když pro to něco udělají.” dodává za Nadaci JABLOTRON Dalibor Dědek.